Nye vinduer er smart

Forbedringer af boliger

Inde hos naboen har de virkeligt haft travlt i de sidste par måneder. Du forstår simpelthen ikke, hvordan de har kunnet holde det ud. Men nu ser det ud til, at de er ved at nå i mål med den tilbygning, de længe har ønsket sig. I det mindste, så smilte hun til dig, da du parkerede bilen i carporten i eftermiddags. Et smil fra naboens kone er altid et godt tegn! Du er glad på deres vegne, hvis dine antagelser om, at om- og tilbygningen er ved at nå til vejs ende. Det bliver lækkert for dem med de ekstra m2 – og mere lys i stuen. Den var jo ligesom ikke til at opholde sig i, uden at der skulle tændes for lyset.

Gode råd om vinduer

Det hele startede med, at han – din nabo – stoppede dig en søndag formiddag under havearbejdet. Han ville gerne have et par gode råd. Han ved, at du arbejder som byggekyndig og skriver mange tilstandsrapporter. Han var sådan set ikke klar over, at du er uddannet som arkitekt. Han spurgte dig til råds om hvilke nye vinduer han skulle vælge: Skal det være vinduer fra Rationel eller Velfac vinduer? Hvilke giver de bedste karakterer i en tilstandsrapport? Spørgsmålet undrede dig lidt. Men, da manden er revisor, er der nok ikke grund til at undre sig over sådan et spørgsmål. Ikke-fagfolk kan jo ikke vide, at det ikke er mærket på vinduerne, der giver den gode karakter. Det er måden, de er blevet sat ind i bygningen på, der giver en god eller dårlig karakter i en tilstandsrapport.

Udskiftning kræver ekspertise

Udskiftning af vinduer er jo ikke bare et spørgsmål om at få sat nye vinduer ind i bygningen. Det handler om, hvordan de er sat ind. Er der revner imellem vinduets ramme og muren, ja så er der tale om dårligt indsatte vinduer – det trækker ned på karakterskalaen. Er der lavet god og tæt tilslutning imellem vinduet og muren, så trækker det op. Det handler om isolering. Og det handler naturligvis derfor om godt håndværk.

Du fortalte da også din nabo, at det ikke er firmanavnet på vinduerne, som spiller en rolle. Du talte om håndværket. Du gav ham da også et tip, der gik på, at han ikke skal skele til om det er Velfac vinduer eller Rationel vinduer, som han vælger. Begge firmaer sælger vinduer af god kvalitet. Næ, du sagde til ham, at han sørger for at få de bedste håndværkere på opgaven. Din nabo blev glad for, at du gav ham så mange informationer og små tips. Og nu kan du se, at han og hans hustru har købt et mix af vinduer fra Rationel og Velfac. De skal åbenbart sættes ind i stuen og i de nye rum i løbet af de kommende dage.

Du håber derfor, at de også har fulgt de råd, du gav dem, om, at anvende en specialiseret montør, så de kan være sikre på, at arbejdet bliver udført godt. Har de gjort det, så kan de også se frem til, at deres hus vil stige gevaldigt i værdi.

Forbedringer i hjemmet

Mange mennesker elsker at lave forbedringer i deres hjem. De bruger tid og penge på at få malet huset – både indvendigt og udvendigt. De ordner haven. De sørger for at få professionelle isolatører ud, når de skal have efterisoleret oppe på loftet. De gør, hvad de kan – og har råd til. Nogle gør det, fordi de ved, at vedligeholdelsen er nødvendig, så den investering, de har lavet, ikke bliver slidt væk – bogstaveligt talt. Andre udfører forbedringerne, netop fordi de kan se at deres ejendom vil stige i værdi. Det sidste er jo virkeligt værd at tage med i betragtningerne, hvis der fx skal lånes penge til en ny bil eller en dyr sommerferie. Andre igen udfører forbedringerne, simpelthen fordi de gerne vil have et bedre indeklima – og måske også en billigere varmeregning.

Godt indeklima

Hvad de fleste ofte glemmer i forbindelse med forbedringerne, er, at udskiftning af vinduer faktisk er en vej til både et bedre indeklima, en billigere varmeregning og ejendommens værdistigning. Desværre er der mange husejere, der ligesom glemmer, at vinduer – og for den sags skyld også murværket lige skal efterses og eventuelt repareres. Der kan være fugtskader i murværket. De kan ikke ses, fordi husets mure er blevet mørtlet op og derefter malet. De lægger måske heller ikke mærke til, at vinduernes rammer er ved at rådne, fordi disse også er blevet malet for nylig. Står du derfor og er lige ved at skrive under på en købsaftale om drømmehuset, så sørg for, at du lige får sikret dig, at der ikke er små skjulte skader.
Du skal derfor finde en ekspert, der kan se igennem de fint malede mure eller vinduesrammer. Og ja, det kan godt tænkes, at du får at vide, at du skal have sat nye vinduer i hele husets vestside. Det er jo på den side, at nedbør og vind oftest rammer bygningen.

Sammenlign vinduesfabrikater først

Og hvad gør du så? Når du hverken kender til håndværkere, montører eller elektrikere og isolatører på Sjælland? Hjemme i Jylland har du et netværk, som kan hjælpe dig med at finde den rigtige ekspert. Du kan dog ikke lige hente en montør fra Jylland over til Sjælland. Så hvor skal du finde en ekspert, der kan fortælle dig om eventuelle skjulte fejl og mangler – eller blot rådgive dig om, hvad der vil være bedst? Ja, du skal måske søge på nettet efter ”Nye vinduer på Sjælland” og finde en montør via den metode. Det samme kan du også gøre, når du leder efter en elektriker. Og ja, du finder de fleste eksperter via nettet. Og finder du en, så er der ikke nogen grund til at frygte, at du ikke også vil få adgang til deres netværk. Og så er du inde i varmen.

Du skal dog ikke panikke allerede nu, inden du skriver under. Der er ikke nogen grund til, at du begynder at lede efter Velfac vinduer og så sammenligne dem med vinduer fra Rationel. Lad lige eksperten fortælle dig, om du i det hele taget har brug for nye vinduer først.

Scroll to Top