Familier der går i stykker

Skilsmisse

Noget af det værste ved at være familieadvokat er nok, at du kommer til at se mange familier, der går itu. Det kan have noget med familiens sociale baggrund at gøre, som bevirker, at den ikke fungerer. Det kan være noget med økonomien, der lige pludselig vendes helt rundt, så hverdagen simpelthen ikke hænger sammen. En skilsmisse kan være katastrofal for en familie. Der vil først og fremmest være børnenes velfærd at tænke på. Skal forældremyndigheden deles? Eller skal der gælde særlige regler for samværet mellem en af forældrene og børnene?

Årsagerne

En skilsmisse advokat ser mange forskellige muligheder, alt efter den enkelte families situation. Er der tale om et par, der vil skilles, fordi de hver især er nogle store egoister? Eller er der tale om en skilsmisse, der er nødvendig, fordi begge parter har indset, at det er destruktivt for hele familien, hvis de bliver sammen?

Det er da også i den slags situationer, at en god skilsmisse advokat skal vejlede parret, der vil skilles. I nogle tilfælde skal parret have at vide, at de tænker egoistisk, og at deres tankegang vil få alvorlige konsekvenser for deres samvær med børnene senere hen.

Fuld forældremyndighed

I andre tilfælde vil det være et spørgsmål om kort tid, inden de kan søge om fuld forældremyndighed igen. Det handler herom, at forældrene har fundet en god advokat – eventuelt én der har speciale i samværssager. De kan jo have fået frataget forældremyndigheden midlertidigt, fordi der har været elementer i familielivet, der har udsat børnene for urimelige kår.

Omvendt, så oplever familieadvokater også de positive sider af familielivet. Det er jo sådan, at de ikke kun specialiserer sig i, hvordan de skal håndtere skilsmisser. De skal jo også vide alt om ægtepagter og alle de andre kontrakter, som vi kan indgå med hinanden, når vi vil giftes. En ægtepagt er jo også et bevis på, at vi har et samliv, dog uden at vi deler hele formuen. Den fortæller omverdenen, at vi har særeje.

Ægtepagt skal tinglyses

Til forskel fra en vielsesattest, så skal en ægtepagt tinglyses. Og det skal den, fordi den ofte omhandler forhold omkring formue og ejendom imellem de to parter. Så længe de to parter er enige om, at en ægtepagt vil fungere for dem, så er der intet problem i at få den skrevet. Men den kan medføre, at der også skal laves separate testamenter eller andre kontrakter. Fx fuldmagter, der giver din partner lov til at tage beslutninger på dine vegne, hvis du ikke selv er i stand til at tage en beslutning – måske fordi du er alvorligt syg.

Nu er det jo ikke fordi, vi skal fylde vores liv med dokumenter, attester, tinglysninger og kontrakter. Der er allerede tilstrækkeligt med papirarbejde i vores liv. (Digitalt papirarbejde!) Men vi skal være meget opmærksomme på de aftaler, som vi indgår med vores partner. Vi skal ikke kun tænke på nu og her. Nej, vi kan ikke spå om fremtiden. Men vi kan forudse nogle ting, der vil ske. Fx, at I får arvinger. Og hvordan skal de forholde sig til jeres aftaler? Familieadvokatens råd vil være velkomne.

Scroll to Top