Mennesker og materiel på byggepladsen

Byggeplads med hejseudstyr

Der er ikke så meget andet at gøre! I bliver nødt til at leje materialeplatforme. Det kommer til at belaste budgettet – og profitten! Men sådan er det. I har jeres egen materialeplatform, men den er for lille. I kan ikke få udnyttet kapaciteten tilstrækkeligt til, at det kan betale sig for jer at gøre andet. Så løsningen er, at I omdanner jeres egen platform til et personhejs. Det kan I nemt gøre. Det er bare noget med at få sat sikkerhedsvægge op i platformen, så personalet kan hejses op hurtigt. Det bliver ok.

Det er godt nok

Ikke den ideelle løsning, men en hejsløsning, der er god nok. I må forsøge at presse tidsplanen, så alle arbejder lidt mere effektivt og uden ulykker. Sikkerheden skal være i orden. Det ved I. Erfaringen med erstatninger for arbejdsskader skal undgås. Og ja, så er der også lige det der med CO2 udslip, som I måske skal betale bøder for. Så det er muligvis bedre for jer, at I sætter målet om en meget høj profit lidt lavere. Det kan kun tiden vise. Kommer I ud af projektet med en lille profit, så vil I være glade. Og I vil stå meget stærkere til næste konkurrence.

I vil nemlig have fået ry for, at I er et ordentligt entreprenørfirma, som ikke kun tænker i profit. I tænker både i sikkerhed for alle medarbejdere og i miljørigtige forhold.

Miljøvenligt grej

Hvad har det med hejsløsninger at gøre? Du spørger ganske klogt og logisk. Hejsløsninger koster el. Og kan I spare på elforbruget ved at omdanne jeres eget hejs, så vil det være en gevinst. Godt nok ikke umiddelbart (den lille profit) – men på længere sigt, så vil den investering blive vendt til gevinst for jer. Så det er beslutningen: At leje en stor materialeplatform, så alt materialet kan komme op hurtigt. Platformen skal derfor ikke hejses op og ned adskillige gange.

Du er måske ikke så erfaren. Måske helt nyuddannet. Og du er lige tiltrådt i din første stilling som tilsynsførende ingeniør ude på byggepladsen. Det føles lidt besynderligt pludseligt at skulle iføre sig sikkerhedstøj og hjelm. Men sådan er reglerne. Du kan ikke undgå det.

Byggeelevatoren

Og du forstår virkeligt godt hvorfor, efter at du første gang trådte ind i den byggepladselevator, der bare fik dig op på sjette sal i en fart. Det føltes næsten som at være inde i Tivoli og se de der roller coasters fare op og ned. Og ja, det var da også din frygt, da du trådte ind i personhejset: At du ville blive svimmel og få kvalme. Af en eller anden grund blev du ikke svimmel. Du fik heller ikke kvalme. Måske på grund af den friske luft (uden stank af spildt cola, hot dogs og candy floss). Du havnede oppe på sjette etage i en fart.

Fik synet elinstallationerne og kunne tilkalde det personførende hejs i en fart. Det fik dig så ned på jorden igen. Og du var glad. Din første opgave er vel udført, og du kan gå videre til næste opgave. Du skal over på den anden side og tjekke, om håndværkerne har styr på det der med etagegulvet og isoleringen der. Det er en kompliceret opgave. Men du kender den. Du er specialist. Din eneste bekymring er, om det lejede materialehejs er stort nok til at kunne få alle materialerne op i det tempo, som håndværkerne har brug for.

Det viser sig, at der har været lidt problemer med at få materialehejset til at virke. Du undersøger sagen. Og du finder ud af, at det bare var en lille, menneskelig fejl, som alle laver: Ingen havde tjekket, at hejset faktisk var tilsluttet strømmen. Du fandt kablet. Tilsluttede det. Alt fungerede.

Scroll to Top