Agorafobi og dødsangst

Agorafobi

Når du har det sådan, at du begynder at få svedige hænder, når du ser en edderkop, så er det et tegn på, at du lider af araknofobi. Hvis du hader at gå over store åbne pladser eller torve, så lider du af agorafobi. Bliver du svimmel, når du står oppe på den øverste del af Rundetårn, så lider du af akrofobi. Vi kender alle til fobier – og vi har alle en eller anden fobi – i større eller mindre grad. Men hvad er en fobi i virkeligheden? Ja, det er faktisk en angstlidelse, som let kan behandles. Vi kalder fobierne de mærkelige navne ’agorafobi’, ’akrofobi’, ’araknofobi’, fordi der er et bestemt objekt, som gør os bange. I de tre tilfælde, som er nævnt her, er det henholdsvis åbne pladser, højde og edderkopper.

Mange slags fobier

Men der findes adskillige andre fobier, som vi ikke hører om så tit. Uanset om du lider af en anden fobi, så er det en angstlidelse, som du kan blive behandlet for.  Den specifikke angst behandling går ud på at få dig til at forstå, at din angst i mange tilfælde er totalt irrationel og måske blot stammer fra en dårlig erfaring – fx på en åben plads eller et højt sted eller med en edderkop, som måske forskrækkede dig, da du var lille. Du må da også indrømme, at når først du er kommet ned fra det høje udsigtspunkt eller over den åbne plads, så er du ikke længere angst. Og har din kæreste fjernet edderkoppen, så falder du til ro.

Dødsangst er værre

En fobi er derfor ikke en alvorlig angstlidelse, i stil med fx dødsangst. Men fobier kan være meget irriterende at skulle leve med.

Du bør derfor blive behandlet for den, hvis fobien bliver dominerende i dit liv. Behandlingen ligner i høj grad den behandling, som andre angstlidelser behandles med: Samtaler og øvelser, der skal hjælpe dig til at håndtere en situation, hvor det bestemte objekt gør dig bange. Behandlingen er dog meget mere fokuseret og dermed varer den heller ikke så lang tid, som behandling af andre angstlidelser. Den fokuserer på at få dig til at indse, at en åben plads ikke er farlig. Eller at du ikke dør af at stå på et højt punkt. Den fokuserer somme tider på at få dig til at forstå, at du har haft en traumatisk oplevelse, som du forbinder med fx edderkopper. Eller andre insekter.

Terapi af forskellige slags hjælper

Behandling af angst sker hos en psykoterapeut – og det gør behandling af fobier også. Og et godt råd er, at du får behandling for din fobi, inden du begynder at udvikle tvangstanker som følge af din fobi. Sker det, så kan det nemlig godt tænkes, at du udvikler en alvorlig angstlidelse, som kan destruere din livskvalitet totalt. Det skal du ikke risikere. Så ring til en psykoterapeut, der kan hjælpe dig. Det vil være det fornuftigste. Du skal jo ikke gå rundt og blive angst, fordi du har agorafobi og dermed tror, at en teglsten falder ned i hovedet på dig og slår dig ihjel. Chancerne for det er de samme som at vinde lotteriets største gevinst.

Scroll to Top